Bijzondere voetbalwedstrijd in 1950

Op 19 april 1945 werd Elburg bevrijd door de Canadezen en de Engelsen. Als eersten mochten die dag de Almelose Stoottroepen (NBS) de binnenstad van Elburg binnenrijden. Die eer werd hen door de geallieerden gegund. Vijf jaar later vond er een bijzondere voetbalwedstrijd plaats tussen de elftallen van ESC en een elftal van de Almelose Stoottroepen. Het initiatief voor deze wedstrijd was genomen door de Bond van Oud-Strijders en de Stichting 1940-1945. De wedstrijd werd op vrijdagmiddag 5 mei 1950 tijdens Bevrijdingsdag gespeelde op het voedbalveld bij de haven. ESC speelde met de volgende spelers:

Doel: Marten de Gunst
Achter: Henk Leusink en Dirk ten Have
Midden: Jan Ponstein, Piet Bijsterbosch en Henny van Leeuwen
Voor: Jo Hulsman, Gerrit van de Wetering, Gerrit Bosman, Piet Westerink en Aalt Petersen

Voorafgaande aan de wedstrijd opende burgemeester H.W. van de Poll een nieuwe kleedkamer. Er werd een collecte gehouden voor de Stichting 1940-1945, die uiteindelijk 137,33 gulden opbracht. De wedstrijd werd geleid door scheidsrechter H.W. de Klerk uit Oldebroek. Ondanks de regen en het zware veld maakten de spelers er een attractieve wedstrijd van. Na 25 minuten stond ESC met 0 – 2 achter, maar nog voor de rust trokken Aalt Petersen en Jo Hulsman de stand weer gelijk. Na de rust scoorden Aalt Petersen, Piet Westerink en Gerrit Bosman (twee keer), waardoor ESC de sportieve en spannende wedstrijd uiteindelijk met 6 – 4 won. In de avonduren trok onder grote belangstelling een optocht met versierde wagens door het stadje, daarbij begeleid door de muziekvereniging Concordia.