Presentatie herdenkingsboek

Op donderdagmiddag 2 april 2020 werden de eerste twee exemplaren van het boek Elburg en omstreken in oorlogstijd 1940-1945 uitgereikt. De presentatie van het herdenkingsboek was anders dan oorspronkelijk gepland. Willem van Norel en Wim van Triest reikten (met inachtneming van de veilige afstand en de voorschriften van de overheid) het boek uit aan oud-verzetsstrijder Henk Scholten (92) in Harderwijk. Henk Scholten was tijdens de oorlogsjaren met zijn broers Eibert, Jan en Jacob actief bij de verzetsgroep Old Putten. Henk heeft met zijn herinneringen een belangrijke bijdrage geleverd aan het gedenkboek.

Ook Deliana de Gunst (17) kreeg een eerste exemplaar uitgereikt. Deliana is vernoemd naar haar overgrootmoeder Deliana Deetman-Verhoef, die net als haar man volop in het verzet van Elburg actief was. Deliana’s grootvader van vaderskant, Wim de Gunst, was ook actief in het verzet in Elburg. Wim de Gunst heeft na de oorlog een uniek geordend archief aangelegd van de oorlogsontwikkelingen in Elburg. Zijn zoon Arjen stelde dit archief beschikbaar aan Arent thoe Boecop voor onderzoek. Ruim 2.700 scholieren in Elburg ontvingen het herdenkingsboek als een blijvende herinnering aan 75 jaar bevrijding. Deliana de Gunst mocht tot haar verrassing namens alle jongeren een eerste exemplaar van het prachtige boek in ontvangst nemen.

Na afloop werden ook nog boeken gebracht bij burgemeester Jan Nathan Rozendaal, bij Willempje (Zus) van de Brake, bij erelid Luurt Schuijn, Aart van ‘t Hul en Aartje Spaan-Polinder. Zij allen hadden een rol bij de totstandkoming van het boek Elburg en omstreken in oorlogstijd 1940-1945.

           

Ontmoeting met Jan Terlouw

Op vrijdag 22 mei 2020 is Willem van Norel op de thee geweest bij Jan Terlouw (1931). Het werd een ontzettend vriendelijke, boeiende ontmoeting in een prachtig verbouwd, statig koetshuis gelegen in de prachtige natuur van Twello. Jan Terlouw heeft voor het boek Elburg en omstreken in oorlogstijd 1940-1945 het voorwoord geschreven. Omdat de geplande presentatie van het herdenkingsboek op 6 april 2020 moest worden afgelast, heeft alsnog een ontmoeting plaatsgevonden tussen de schrijver Willem van Norel en Jan Terlouw.

De heer Terlouw was zeer onder de indruk van de inhoud van het boek. Hij prees daarnaast de vormgeving. Fantastisch dat zoveel jongeren dit boek mochten ontvangen. “Er is sprake van een toenemende belangstelling voor de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog. Tegelijkertijd neemt de kennis onder de jongeren af omdat ze gemiddeld veel minder lezen. In mijn jonge jaren was lezen bijna een vanzelfsprekendheid, omdat er ook niet veel anders was”, als Jan Terlouw.

De heer Terlouw benadrukte dat geschiedenis een zeer belangrijk vak is. Kennis van het verleden, maar ook van jaartallen (als ijkpunten) zijn zeer belangrijk. Als Terlouw een getal ziet koppelt hij daar bijna altijd een historische gebeurtenis aan. Laatst zag hij bij het kalven van een van zijn koeien in het oormerk het getal 1663. ”Dan denk ik automatisch, dat is een jaar tussen de Eerste en de Tweede Engelse Oorlogen”, aldus Jan Terlouw.

Verder was Jan Terlouw geïnteresseerd naar de tijd die in het project gestoken was. En hoeveel mensen nog uit eigen ervaring over de oorlog konden vertellen? Hij vond het mooi dat nog enkele verzetsstrijders en een onderduiker op hoge leeftijd uit eigen ervaring hun kennis konden delen bij dit project. “Geschiedenis blijft voor mij het vertellen van de historische verhalen. Dat is essentie van het vak. Maar daarnaast zijn jaartallen als ankerpunten heel belangrijk. Het is een ongelofelijk boeiend vak. Dit boek kan daar een belangrijke schakel in zijn. Ik ben erg onder de indruk van het boek geheel’’, aldus Jan Terlouw.

Jan Terlouw signeerde het herdenkingsboek voor Willem. En voor kleinzoon Julian (8) signeerde Terlouw het jeugdboek Koning van Katoren. Mocht het alsnog tot een presentatie komen, dan is Jan Terlouw heel graag bereid om naar Elburg te komen. ”En dan wil ik ook graag nog wat zeggen tegen de aanwezigen”, zo besloot Terlouw het zeer aangename bezoek.