Opdracht 8 – Leni Duijzend en Anne Frank

Het Amsterdamse Joodse meisje Leni Duijzend kwam in 1943 via Jan Kanis (oud-Oldebroeker) uit Amersfoort terecht op een onderduikadres in Oosterwolde. Toen het daar gevaarlijk werd, besloten verzetsmensen Leni over te brengen naar het onderduikerskamp in de bossen van Vierhouten (Verscholen Dorp). Eind oktober 1944 moest Leni ook daar vluchten. Ze kwam uiteindelijk terecht bij de familie Van Leijen aan de Beekstraat 19 in Elburg.

Bestudeer het levensverhaal van Leni Duijzend. Je kunt dit op de website www.elburinoorlogstijd.nl vinden bij de rubriek Onderduik. Hier vind je ook meer informatie over Leni’s schooltijd op het Joods Lyceum in Amsterdam. In het cursusjaar 1941-1942 zat Leni Duijzend op deze school aan de Stadstimmertuin (achter theater Carré) in de klas bij Anne Frank. De familie Frank woonde toen nog op het Merwedeplein 37. Helemaal aan het eind van het onderduikverhaal staat een kort filmpje over Anne Frank. Bekijk eerst dit filmpje. Je krijgt dan in grote lijnen een beeld van het leven van Anne Frank. Probeer daarna onderstaande opdrachten uit te voeren.

               

Opdrachten

1. Leni Duijzend was op de dertiende verjaardag van Anne Frank uitgenodigd in het huis van de familie Frank aan het Merwedeplein. Dat verjaardagsfeestje heeft indruk op haar gemaakt. Welk bijzonder geschenk ontving Anne Frank op haar 13e verjaardag van haar ouders?

2. Kort na haar 13e verjaardag verscheen Anne Frank plotseling niet meer in haar klas op het Joods Lyceum. Wat was daarvan de oorzaak? Probeer een overeenkomst te ontdekken tussen het besluit van de families Frank en Duijzend om onder te duiken.

3. Beschrijf nauwkeurig op welke adressen Leni Duijzend in de periode 1943-1945 zat ondergedoken. En hoe zat dat met de familie Frank? Op welke datum werd de familie Frank na verraad opgepakt. Beschrijf hoe het verder met de familie Frank is afgelopen. Beschrijf vervolgens hoe het met de familie Duijzend is gegaan. Wat is uiteindelijk het unieke aan hun onderduikverhaal?

4. Anne Frank heeft een ongelofelijk bijzonder dagboek nagelaten. Maar ook drie klasgenoten en vriendinnen van Anne Frank hebben hun oorlogsverhaal uitgebreid beschreven in boeken. Dat zijn Jacqueline van Maarsen, Hanneli Goslar en Nanette Blitz. Zij hebben de oorlog overleefd. Onderzoek hoe het met de klasgenoten van Anne Frank en Leni Duijzend is afgelopen. Noem daarbij ook aantallen. Raadpleeg daarvoor op de website www.elburginoorlogstijd.nl de rubriek Onderduik door het complete onderduikverhaal van Leni Duijzend te bestuderen. Welke conclusies kun je trekken over het lot van de klasgenoten van Anne Frank en Leni Duijzend?

               

Jacqueline van Maarsen werd een van de beste vriendinnetjes van Anne Frank toen ze begin jaren ’40 op het Joods Lyceum zaten. De openhartige Anne en de gesloten Jacqueline waren, totdat de familie Frank onderdook, onafscheidelijk. In 2009 vertelde Jaqueline van Maarsen openhartig over haar vriendschap met Anne Frank. Bekijk onderstaand filmpje.