Opdracht 7 – Het gezin Waaker

RABBIJN ISAAC WAAKER EN ZIJN GEZIN
Raadpleeg de website www.elburginoorlogstijd.nl en ga naar de rubriek Jodenvervolging. Daar vind je informatie over de familie Waaker. Maak bij deze opdracht ook gebruik van de website www.joodsmonument.nl. Via de zoekmachine kun je extra informatie vinden over de familie Waaker. Daarnaast is het aan te bevelen om gebruik te maken van de volgende twee literatuurbronnen:

W. van Norel. Joods leven in Elburg. Wezep, 2014.
Guus Luijters. In Memoriam. De gedeporteerde en vermoorde Joodse, Roma en Sinti kinderen, 1942-1945. Amsterdam, 2012.

Isaac Mozes Waaker werd geboren op 30 mei 1907 te Amsterdam. Hij trouwde in 1931 te Amsterdam met Elisabeth Drukker (1905-1942). Isaac Waaker vestigde zich op 24 juni 1929 vanuit Hoogezand in Elburg. Hij was achteraf gezien Elburgs laatste rabbijn. Het echtpaar Waaker kreeg op 17 juli 1932 in Elburg een zoon Mozes Isaac. Hij werd op zondag 20 Tammoez 5692 (24 juli 1932) in de Elburger synagoge besneden door Baroech Nihom.

       

Opdrachten

Probeer in een kort verslag de volgende zes vragen te beantwoorden:

1. Geef een korte levensbeschrijving van Isaac Mozes Waaker.

2. Geef drie voorbeelden waaruit duidelijk blijkt dat rabbijn Waaker geïntegreerd was in de Elburger samenleving.

3. Op 29 november 1931 hield rabbijn Waaker een rede in de Sint-Nicolaaskerk van Elburg. Deze toespraak werd afgedrukt in het Nieuws- en advertentieblad voor Elburg en omstreken. Lees deze toespraak zorgvuldig door. Toon aan dat Rabbijn Waaker in deze rede al een naderend gevaar voorspelde ten opzichte van het Joodse volk.

4. Met het gezin Waaker liep het slecht af. Zoek in het boek In Memoriam naar de namen van hun twee zoons en vermeld met welk transport ze zijn gedeporteerd vanuit Westerbork. Vermeld ook op welke datum en waar een einde aan hun leven kwam.

5. Beschrijf in het kort wat er gebeurd is met Isaac Mozes Waaker en zijn echtgenote Elisabeth Drukker.

6. In Assen is een oorlogsmonument waarop de naam van de familie Waaker staat vermeld. Waarom staat de naam van de familie Waaker op dit monument vermeld? Zoek over dit bijzondere monument meer informatie op.

 

Na een kort verblijf in Kamp Westerbork werd de familie Waaker op 2 november 1942 gedeporteerd naar Auschwitz. In dit transport 33 zaten 954 gedeporteerden, onder wie 185 kinderen. Twee van deze kinderen waren Mozes Isaac en Leo Ferdinand Waaker. Pas op 28 januari 1945, een dag na de bevrijding van Auschwitz, werden de gruwelijkheden van het kamp bekend. Bekijk het indrukwekkende Bevrijdingsjournaal van 28 januari 1945 van de NOS.