Opdracht 6 – Maud en Rita Peper

In deze opdracht gaan we ons bezig houden met een bijzonder verhaal over twee Joodse meisjes uit Amersfoort. Het is het onderduikverhaal van Maud en Rita Peper. Toen het gezin Peper in de zomer van 1942 moest onderduiken, waren Maud en Rita Peper nog maar 6 en 4 jaar oud. Ze werden gescheiden van hun ouders.

Om meer over Maud en Rita Peper te weten te komen is het nodig eerst in de rubriek Onderduik het oorlogsverhaal over de familie Peper te lezen. Het verhaal eindigt met een filmpje (van ruim 5 minuten) waarin Maud iets vertelt over haar onderduiktijd in Oldebroek en in Elburg. Bekijk dit filmpje voordat je met de opdrachten verder gaat.

Maud en Rita Peper zaten vanaf de zomer van 1942 tot vlak na de kerstdagen van 1944 ondergedoken bij het kinderloze echtpaar Hendrik Spronk en Coba Flier in Oldebroek. Toen het daar te gevaarlijk werd, heeft de Elburger verzetskring gezorgd dat de zusjes Peper een veilig onderduikadres kregen bij de familie Westerink in Elburg. Op 19 april 1945 hadden Maud en Rita Peper de dag van hun leven. Elburg werd bevrijd door de Canadezen. Een onvergetelijke gebeurtenis!

           

Opdrachten

1. Bij het onderduiken van de familie Peper speelde een oud-Oldebroeker, die in Amersfoort woonde, een belangrijke rol. Wie was hij? Schrijf op welke rol heeft hij gespeeld tijdens de Tweede Wereldoorlog? Je kunt hierover meer lezen bij de rubriek Yad Vashem (boven in de menubalk).

2. Tijdens hun onderduiktijd in Oldebroek is er via een briefje contact geweest met de ouders van Maud en Rita, die elk op andere adressen zaten. Over dat briefje is een heel bijzonder verhaal bekend. Lees hierover meer in de rubriek Voorwerpen bij het verhaal met de titel Briefje, autobiografie en vorkje. Probeer ook te ontdekken waarom het zo bijzonder is dat dit briefje bewaard is gebleven.

3. Op de dag van haar bevrijding in Elburg maakte Maud Peper iets bijzonders mee. Ze kreeg iets van een Canadese bevrijder wat diepe indruk op haar heeft gemaakt. Wat kreeg Maud van deze Canadees? Maud schreef in 2015 een autobiografie. Wat is een autobiografie? En waarnaar verwijst de titel van haar boek?

4. Maud en Rita Peper zijn in 1950 met hun ouders naar de Verenigde Staten geëmigreerd. Maud was toen 14 jaar oud. Een ingrijpend moment in haar leven. Maud kreeg te maken met een ander land, met een andere taal en een andere cultuur. Maar de oorlog en alles wat ze had meegemaakt tijdens haar onderduiktijd liet haar niet los. Op welke manier is Maud door de Tweede Wereldoorlog blijvend beïnvloed? Schrijf ook op wat uiteindelijk haar missie (doel) is geworden.

5. Bij haar bezoeken aan Oldebroek en Elburg ging Maud (vrijwel) altijd even op bezoek bij Dirkje (Ditte) Spronk-Franken. Ze kenden elkaar door het onderduikadres in Oldebroek. Bij haar laatste ontmoeting met Dirkje kreeg Maud iets heel bijzonders overhandigd. Zoek bij de rubriek Voorwerpen naar het verhaal achter het geschenk dat Maud van Dirkje kreeg. Schrijf dit verhaal op.

6. Op 6 juli 2017 was er een bijzondere bijeenkomst in Amersfoort. Maud Peper was op dat moment met haar reisgezelschap in Nederland. Aan de Regentessenlaan 22 in Amersfoort onthulde Maud twee Stolpersteine (struikelstenen) voor haar grootouders Wolf Peper en Rebecca Peper-de Jong. Wat is er met Wolf Peper gebeurd? Zoek daarvoor op de website www.joodsmonument.nl. Rechtsboven op de startpagina zit een zoekbalk. Een foto van een Stolperstein zie je bij het onderduikverhaal van Carla Jacobs. Kijk daar maar eens naar. Zoek ook op wat Stolpersteine zijn.