Opdracht 4 – Soldaten van Oranje

Het boek Soldaat van Oranje is gebaseerd op de ervaringen van Erik Hazelhoff Roelfzema. Door de bekendheid van dit boek werd Engelandvaarder Erik Hazelhoff Roelfzema een boegbeeld van het verzet in Nederland. Nog bekender werd echter de musical Soldaat van Oranje. Op bijzondere wijze worden al vele jaren de avonturen van de Engelandvaarders in een groot theater in Katwijk opgevoerd. Het spektakelstuk zorgt bij iedere voorstelling voor volle zalen.

   
Na de Duitse bezetting vertrokken in de loop van de oorlog ongeveer 1.700 Nederlanders naar Engeland om van daaruit in dienst te gaan bij de geallieerden. De overtocht naar Engeland kostte echter veel mensenlevens. Sommige Engelandvaarders maakten de overtocht over de Noordzee, maar de meesten kwamen via Spanje of Portugal naar Engeland.

Voordat je met de opdrachten begint is het nodig om eerst (de verkorte) aflevering 4 van de serie 13 in de oorlog te bekijken. Dat filmpje (Engeland) is hieronder te zien gaat over de moedige Nederlanders die tijdens de bezetting naar Engeland wisten te komen om van daaruit deel te nemen aan het verzet tegen de nazi’s (de vechtende Duitsers tijdens de Tweede Wereldoorlog).

 

Opdrachten

1. De bekende soldaat Erik Hazelhoff Roelfzema (1917-2007) wist in juli 1941 vanuit Nederland na een spannende tocht Engeland te bereiken. Over hem is veel bekend, vooral door het boek en de musical Soldaat van Oranje. Veel minder bekend zijn de heldendaden van Engelandvaarder Peter Tazelaar (1920-1993). Zoek op internet meer informatie over hem op.

2. Waarom vluchtten veel mannen naar Engeland?

3. Op de website www.elburginoorlogstijd.nl staat bij de rubriek Oorlogsverhalen informatie over drie Elburger Engelandvaarders. Eén van hen was voormalig-visserman Marten de Beer (1910-1993). Lees het verhaal over Marten de Beer door. Beschrijf in het kort hoe en wanneer Marten in Engeland is terechtgekomen.

   
4. Twee andere Elburger Engelandvaarders waren de vrienden Joop ten Have en Tinus van de Wetering. Lees ook hun verhalen. Beschrijf in het kort hoe zij in Engeland terecht zijn gekomen.

5. Joop ten Have en Tinus van de Wetering waren vóór de oorlog actief als voetballers in Elburg. Tijdens hun verblijf in Engeland konden de twee Elburgers in hun vrije tijd trainen en voetballen. Hun voetbaltalent viel ook in Engeland op. Beiden werden geselecteerd voor het Nederlandse militaire voetbalelftal en speelden een aantal interlands. Door een bijzonder toeval, na afloop van een voetbalinterland, kregen de ouders van Joop ten Have de bevestiging dat Joop nog leefde en veilig in Engeland zat. Leg uit hoe dat precies zat.

               
6. Joop ten Have en Tinus van de Wetering maakten in 1944 deel uit van de Prinses Irene Brigade. Zoek op wat de functie was van deze brigade. Welke rol speelden Joop en Tinus bij de bevrijding van (delen van) Frankrijk, België en Zuid-Nederland?