Gerrit Jan Bosch woonde tijdens de oorlogsjaren met zijn ouders Jan Bosch (Jan met de Baard) en Jannetje Bosch-Foeke bij het spoor. Jan Bosch en zijn vrouw beheerden het Stations-koffiehuis en hadden daarnaast een fourage- en brandstoffenhandel. Hun zoon Gerrit Jan runde het boerenbedrijfje. De laatste weken van de oorlog werden de beschietingen en bombardementen in de buurt van het stationsemplacement steeds heviger. De Duitsers hadden in de omgeving van het stationsgebouw een overslagplaats. Toen het te gevaarlijk werd, trokken Jan Bosch en zijn vrouw met hun zoon Gerrit Jan tijdelijk in bij hun zoon Aalt in zijn woning aan de Eperweg 65 (destijds G 21; de woning naast bakker Grootkarzijn). De voorkamer werd ingericht als slaapplaats voor Jan Bosch, zijn vrouw en hun zoon Gerrit Jan.
In de nacht van 9 maart 1945 beschoten Engelse vliegtuigen het Verenigingsgebouw aan de Eperweg, schuin tegenover het huis van Aalt Bosch. Daar zaten Duitsers ingekwartierd. Kort na tien uur in de avond vertrok er een auto vanaf dit gebouw. Het voertuig werd vrijwel onmiddellijk vanuit de lucht beschoten. Afgezwaaide kogels raakten bij deze beschieting de woning van Aalt Bosch. Broer Gerrit Jan Bosch werd getroffen in zijn heup en raakte daarbij ernstig gewond. Hij kon niet naar een Zwols ziekenhuis worden vervoerd vanwege de gebombardeerde IJsselbrug. Met paard en wagen en op stro werd Gerrit Jan Bosch naar het noodhospitaal in Nunspeet gebracht. Aalt Bosch ging iedere dag, met zijn moeder voorop op de bakfiets, zijn broer in Nunspeet bezoeken. Gerrit Jan Bosch is daar 41 dagen verpleegd, maar overleed alsnog aan zijn verwondingen. Een bacteriële infectie en een daaropvolgende bloedvergiftiging werd hem fataal. Zijn overlijden was op 19 april 1945 om 21.30 uur. Dominee Koolhaas uit Oldebroek had op 28 maart 1945 nog een bezoek aan Gerrit Jan Bosch gebracht in het noodziekenhuis. De predikant gaf hem een bijbeltje met voorin geschreven de tekst uit Mattheus 7 vers 7-11.
Voor de familie Bosch was de Bevrijdingsdag een zeer verdrietige dag. Gerrit Jan Bosch werd enkele dagen later begraven op de begraafplaats Eekelenburg aan de Mheneweg te Oldebroek. Hij werd slechts 29 jaar oud. Op 23 april 1945, de dag van de begrafenis, hingen bij vrijwel alle woningen op ’t Harde de vlaggen halfstok. Op de grafsteen werd de volgende tekst aangebracht: Hier rust als oorlogsslachtoffer gevallen Gerrit Jan Bosch, echtgenoot van Sara Magdalena Fidder. Heel bijzonder is dat Gerrit Jan Bosch nog op 12 april 1945 is getrouwd met Sara Magdalena Fidder (1918-1974). Zij was de oudste dochter (van een gezin van vijf kinderen) van Dries Fidder en Gerritje Fijn. De huwelijksvoltrekking vond plaats in het noodziekenhuis aan de Eperweg 101 in Nunspeet wegens ernstige ziekte van den bruidegom. Sara was op dat moment zwanger. Bij de huwelijksvoltrekking waren zes getuigen (waaronder de drie broers Aalt, Hendrik en Eibert Jan Bosch) aanwezig. Een week later stierf Gerrit Jan Bosch aan zijn ernstige verwondingen. Op dezelfde dag werd de Noordwest-Veluwe bevrijd door de Canadezen en de Engelsen. De vlaggen gingen uit, maar niet bij de familie Bosch. Hun zoon was juist op deze bijzondere dag stervende. Het verdriet in de familie was heel groot.
Op 21 september 1945 beviel Sara Magdalena Fidder in haar ouderlijk huis aan het Westeinde 5-7 van een tweeling. Vroedvrouw Rienderhof begeleidde de bevalling. De meisjes werden vernoemd naar de beide ouders: Gerrie Jeannette (Gerrie) en Jannie Magdalena (Lenie). Op 2 december 1945 liet Sara Magdalena Bosch-Fidder haar tweeling dopen in de Hervormde Dorpskerk in Nunspeet. De beide meisjes hadden mooie doopjurkjes aan. Deze waren uit dankbaarheid geschonken door de familie Van Munster uit Amsterdam. De bankier Van Munster had in de Hongerwinter van 1944-1945 als trekker ruim voldoende te eten gekregen en gastvrijheid genoten bij de familie Fidder op hun boerderijtje aan het Westeinde in Nunspeet. En er wachtte nog een verrassing. Een anoniem persoon had kort na de geboorte van de tweeling op een onverwacht moment een nieuwe (dubbele) kinderwagen voor de deur gezet. De familie Bosch-Fidder is er nooit achter gekomen wie deze gulle gever is geweest…
Sara Magdalena Bosch-Fidder heeft als naaister de kost verdiend voor haar gezin. In latere jaren heeft ze de tweeling het droevige verhaal over hun vader verteld. Ieder jaar op 19 april gingen Sara Magdalena Bosch-Fidder met haar zwager Aalt Bosch en de meisjes Gerrie en Lenie op twee fietsen naar de begraafplaats De Eekelenburg om het graf van Gerrit Jan Bosch te bezoeken. De herinneringen gingen dan terug naar de vreselijke beschieting op ’t Harde op 9 maart 1945. Ondanks het grote verdriet van het sterven van hun vader en het feit dat Gerrie en Lenie hun vader nooit hebben gekend, kijken de zussen tevreden terug op een gelukkige jeugd. Sara Magdalena Bosch-Fidder stierf op 30 augustus 1974 te Harderwijk op de leeftijd van 56 jaar.