Uniek fotomateriaal familie De Hond

Op 15 augustus 2021 stuurde Ellen Smid een berichtje met in de bijlage een aantal bijzondere foto’s. Ellen is de dochter van Fokke Smid en Hilda Smid-van Leijen (1926-2020). Ellen had bij haar ouders thuis vijf fotoalbums ontdekt en bekeken. Twee daarvan waren van haar overleden tante Hennie van Hattem-van Leijen geweest. De andere drie albums waren van haar ouders. In de fotoalbums zaten diverse foto’s van de familie De Hond en van Leni Duizend en Herman Löwenberg.

Ellen stuurde mij (Willem van Norel) bijna vijftig bijzondere foto’s toe. Op een aantal foto’s staat de familie De Hond, de Joodse buren van de familie Van Leijen aan de Beekstraat in Elburg. Barend en Sientje de Hond met hun kinderen Klaartje, Jacob en David zijn kort na de verplichte invoering van de Jodenster op de foto gezet door Hendrik van Leijen. De familie De Hond lijkt op dat moment het gevaar niet te onderkennen. Klaartje de Hond had inmiddels verkering met haar neef Salo(mon) West.

Tijdens hun korte verblijf in Kamp Westerbork zijn Klaartje de Hond en Salo West zelfs op 6 oktober 1942 getrouwd. Jacob de Hond fungeerde daarbij als getuige. Met de familie De Hond liep het heel tragisch af. Allen werden vermoord in Auschwitz. Onderstaande foto’s vormen slechts een deel van de prachtige collectie. Andere foto’s uit deze serie zijn verwerkt in deze website.