Namenmonument Amsterdam
Op zondag 19 september 2021 onthulde koning Willem Alexander het Nationaal Holocaust Namenmonument in Amsterdam. Op dit unieke monument staan 102.163 namen van Joodse slachtoffers, inclusief 220 vermoorde Roma en Sinti met hun naam, hun geboortedatum en hun leeftijd vermeld. Het indrukwekkende monument staat aan het begin van de Weesperstraat, bijna in het hart van de voormalige Jodenbuurt. Van bovenaf bestaat het monument uit vier Hebreeuwse letters die samen In herinnering aan betekenen. Het monument heeft de vorm van een labyrint van gangen met aan weerszijden bakstenen muren van ongeveer twee meter hoog, waarop de namen staan gegraveerd.
De onthulling vond plaats in aanwezigheid van overlevenden van de Holocaust en nabestaanden van Holocaustslachtoffers. Er waren toespraken van premier Rutte, van burgemeester Halsema en van Jacques Grishaver, de voorzitter van het Nederlands Auschwitz Comité. De Pools-Amerikaanse architect Daniël Libeskind, zelf kind van Holocaustoverlevenden, legde de diepere betekenis van het monument uit.
Een van de aanwezige overlevenden was Rob Kahn uit Amsterdam. Hij mocht als een van de eersten een steentje bij het monument leggen. Na afloop van de onthulling van het Namenmonument mocht hij een gesprek voeren met koning Willem Alexander. Rob Kahn (1922) zat in de periode 1942-1945 met zijn ouders en zijn zus ondergedoken op boerderij Soppenhof van de familie Van Zeeburg aan de Veldweg in Doornspijk. Het hele gezin wist de oorlog te overleven.
De NOS heeft meteen na de opening van het Nationaal Holocaust Namenmonument een bijzondere online app geopend. Hierin kan de bezoeker in 360 graden door het monument bewegen. Twintig aangrijpende verhalen achter de namen van slachtoffers worden uitgelicht in tekst en beeld. Twee van deze verhalen gaan over Rachel Schelvis-Borzykowski, de (eerste) vrouw van Jules Schelvis, en over Anne Frank. Via de volgende link kan deze virtuele app worden geraadpleegd: https://nos.nl/collectie/13878/artikel/2398390-kijk-mee-het-holocaust-namenmonument-in-360-graden
Ook de namen van de Elburger slachtoffers van de Holocaust staan vermeld op de muren van het Namenmonument. Enkele foto’s van deze namen zijn hieronder te zien. De namen van de vermoorde Elburger Joden zijn tastbaar en zichtbaar gemaakt op dit aangrijpende monument aan de Weesperstraat in Amsterdam.
Hieronder een fragment uit het NOS Jeugdjournaal. Het Nationaal Holocaust Namenmonument is onthuld. Het bestaat uit lange muren met daarop namen van Nederlandse Joden, Roma en Sinti die zijn vermoord tijdens de Tweede Wereldoorlog.