Gelderse Roos Prijs 2021

Erfgoed Gelderland staat voor Samen Verleden Toekomst Geven. Om dit kracht bij te zetten reikt Erfgoed Gelderland sinds 2017 elke twee jaar een erfgoedprijs uit: de Gelderse Roos. De Gelderse Roos is er voor erfgoedprojecten en activiteiten met impact. Het doel van de Gelderse Roos prijs is een podium bieden voor inspirerende erfgoedprojecten over de geschiedenis van Gelderland. Erfgoed Gelderland wil zo samenwerking en creativiteit stimuleren. De Gelderse Roos betrekt een groot publiek bij het erfgoedveld en zet de vele vrijwilligers in het zonnetje. Er worden twee Gelderse Rozen uitgereikt: de Gelderse Roos Publieksprijs en de Gelderse Roos Juryprijs.

   
Gezien de bijzondere omstandigheden in verband met de coronacrisis stond in 2021 bij Erfgoed Gelderland de volgende vraag centraal: “Wat heeft men het afgelopen jaar gedaan om in contact te blijven met uw vrijwilligers en uw publiek?”. Erfgoed Gelderland riep erfgoedorganisaties op projecten in te dienen die hieraan bijgedragen hebben. Denk hierbij bijvoorbeeld aan online activiteiten, bijzondere wervingsacties tijdens of ter voorbereiding van de zomerse openstelling van 2020 of ter voorbereidingen van de openstelling 2021, maar ook projecten voor het blijven betrekken en werven van vrijwilligers.

Erfgoed Gelderland ontving 24 uiteenlopende projecten van stichtingen, musea en verenigingen door heel Gelderland. Dit varieerde van audiotour tot escaperoom en van boek tot toneelvoorstelling. Het publiek kon op al deze projecten een stem uitbrengen. Er zijn maar liefst 5293 publieksstemmen uitgebracht.

Op 15 november verraste Erfgoed Gelderland de winnaars van de Gelderse Roos Prijs 2021 met een bezoek. Het project met de meeste publieksstemmen en daarmee de winnaar van de Gelderse Roos Publieksprijs, is het boek en de bijbehorende website: ‘Elburg en Omstreken in Oorlogstijd, 1940-1945’, van de Oudheidkundige Vereniging Arent thoe Boecop.

De winnaar werden tijdens de ledenraadsvergadering kort van te voren aan de leden van coöperatie Erfgoed Gelderland bekend gemaakt, aan de hand van een animatie van Laura Zoon.

Zie ook website Erfgoed Gelderland.