Canadese gasten in Elburg en Doornspijk

Op maandag 12 september 2022 was het echtpaar Leah en Brian Ayers uit de staat Alberta (Canada) te gast in Doornspijk en Elburg. Leah is de dochter van Ethel Northcut-Steele, de zus van Jack Steele die in de nacht van 9 op 10 april 1943 bij een crash boven Het Goor verongelukte. Naast Jack Steele verloren bij deze crash nog zes andere geallieerde vliegers het leven. Alle zeven slachtoffers liggen op de begraafplaats in Doornspijk begraven.

De ontmoeting met Leah en Brian Ayers was heel bijzonder. Op de begraafplaats in Doornspijk legde het Canadese echtpaar bloemen bij alle zeven graven. Bij het graf van hun oom Jack vloeiden tranen. Jack mocht slechts 23 jaar oud worden. Hij had tijdens zijn vijftiende en laatste vlucht naar Duitsland als piloot een luchtaanval uitgevoerd boven Duisburg. Op de terugweg werd de Lancaster-bommenwerper boven Het Goor neergeschoten door een Duitse Messerschmitt Bf 110.

Aan boord de Lancaster bevonden zich verder de 26-jarige navigator sergeant Michael John Bennet, de 22-jarige bommenrichter sergeant D’Arcy Gould, de 23-jarige boordwerktuigkundige sergeant John Hence, de 21-jarige radiotelegrafist/boordschutter officier Norman James Richie, de 23-jarige rugkoepelschutter sergeant Stanley Grundy en de 21-jarige staartschutter sergeant William David George O’Brien. Niemand van de 7-koppige bemanning van de Lancaster overleefde de crash.


Op 17 mei 1994 bracht Ethel G. Northcut met een vriendin een bezoek aan het graf van haar broer Jack Steele in Doornspijk. Jan Kramer, consul van de oorlogsgravenstichting in de gemeente Elburg, begeleidde de beide dames. Op dezelfde dag bracht het drietal een bezoek aan de leerlingen van de basisschool Mattanja op de Hoge Enk. De leerlingen van groep 8 kregen een indrukwekkende uiteenzetting van Ethel Northcut over het leven en het verongelukken van haar broer in 1943. In dezelfde week werd op de grafsteen van Jack Steele een koperen herinneringsplaatsje aangebracht met de inscriptie: We love you Jack. Your sisters Mabel en Ethel.

   
Op 4 mei 1995 was Ethel Northcut-Steele opnieuw in Nederland. In Doornspijk woonde ze de vijftigste herdenking van het einde van de Tweede Wereldoorlog bij. In een speciale redevoering stond wethouder Lok stil bij de dood van Jack Steele. De fanfare van de Doornspijkse muziekvereniging Juliana speelde naast het Wilhelmus dit keer ook het Canadese volkslied. Het laatste bezoek van Ethel Northcut-Steele (1923-2016) aan Doornspijk was in mei 2015. Op 4 mei legde zij bloemen op het graf van haar broer Jack. Haar geliefde broer was altijd in haar gedachten.Een jaar later stierf ze.

Bij het bezoek van Leah en Brian Ayers aan de begraafplaats in Doornspijk waren ook Willem Bossenbroek en zijn broer Gerrit Jan aanwezig. Willem was op 9-jarige leeftijd ooggetuige van het neerhalen van de Lancaster. Hij wist het zich nog heel goed te herinneren. Ook Geertje Bossenbroek-van de Brake, Richard Kramer, zijn moeder Bea, Frank Hop en Willem van Norel waren aanwezig op de begraafplaats. Na de lunch verzorgde Willem van Norel een uitgebreide rondleiding door Elburg. Leah en Brian waren zeer onder de indruk van de geschiedenis en de schoonheid van de Elburger binnenstad. Eerder op de dag was gastheer Richard met het Canadese echtpaar naar het graf van Jan Kramer geweest. Ook daar werden uit eerbetoon bloemen gelegd. Daarnaast bracht Richard met Leah en Brian bezoeken aan de oorlogsmonumenten aan de Drostenweg en de Veldweg in Doornspijk.