Autobiografie Maud Peper-Dahme verschenen

PRESENTATIE NIEUWE UITGAVE ARENT THOE BOECOP
In een goed gevuld Gruithuis in de binnenstad van Elburg presenteerde Arent thoe Boecop op woensdagavond 14 december haar nieuwe uitgave Chocola, de smaak van de vrijheid. De eerste exemplaren werden overhandigd aan Helmig Spronk en Hetty Neijmeijer. Het boekje is een vertaling van de autobiografie van Maud Peper-Dahme, woonachtig in Flemington (New Jersey).

De joodse meisjes Maud en Rita Peper waren in de zomer van 1942 respectievelijk 6 en 4 jaar oud toen zij van hun ouders werden gescheiden. Ze kregen een veilig onderduikadres op de boerderij van Hendrik Spronk en Coba Spronk-Flier aan de Zuiderzeestraatweg 366 in Oldebroek. Eind 1944 werd het in Oldebroek te gevaarlijk. De zusjes Peper kregen een nieuw onderduikadres bij de familie Westerink aan de Beekstraat 3 in Elburg. Het gezin Peper overleefde de oorlog. Door de dreiging van de Koude Oorlog besloot de familie Peper in 1950 te emigreren vaar de Verenigde Staten.

In 2015 verscheen Maud’s autobiografie Chocolate, The Taste of Freedom. Dit boek beschrijft niet alleen Maud’s oorlogsverhaal, maar ook haar levenservaringen na de oorlog: de hereniging met haar ouders, de emigratie naar de V.S., haar gezinsleven, maar vooral ook haar werk als voorvechtster voor onderwijs over de Holocaust. Arent thoe Boecop heeft het boek laten vertalen door Simon Monster. De publicatie is bestemd voor alle leden van de oudheidkundige vereniging. Daarnaast zal het boek gratis worden aangeboden aan de groepen 8 van de basisscholen in Elburg en Oldebroek. In de plaatselijke boekhandel kost deze uitgave 15 euro.