Ansichtkaarten van Jacob de Hond

In de nalatenschap van Hennie van Hattem-van Leijen (destijds buurmeisje van de familie De Hond) kwamen drie bijzondere ansichtkaarten van Jacob de Hond (1919-1943) uit zijn militaire diensttijd tevoorschijn. De eerste kaart was op 20 juni 1939 verstuurd uit de omgeving van Almelo. Opvallend is dat Jacob deze kaart verstuurde naar het oude woonadres van de familie, Beekstraat 47 in Elburg. Op deze kaart schreef Jacob het volgende:

Lieve allen,
Zoo ik alreeds gezegd heb zou ik proberen 2 dagen in de week te komen, maar dat kan niet. Ik heb het tenminste gevraagd maar het mag niet. Het is te lastig met de wacht. Nou afijn der is niks aan te doen, dus dan kom ik bij leven en welzijn zaterdagmiddag of zondagmorgen a.s.
Als jullie me soms schrijft is dit men nieuwe adres want schrijf je het oude adres wordt de brief terug gezonden. Dus gegroet van je l.h.b. [liefhebbende].
Afz. dpl [dienstplichtig] sold[aat] J. de Hond.
2-20 G.B.
Gebied Territoriaal
Bevelhebber van Overijssel en Gelderland
Veldpost.

   
De twee andere kaarten zijn beiden verstuurd op 16 mei 1940, een dag na de capitulatie van Nederland tegen de Duitse bezetting. De ene kaart is in Woerden afgestempeld en bevat de volgende woorden:

16 mei 1940
Lieve allen,
Hierbij wil ik even schrijven dat ik nog goed gezond ben. En dat hoop ik bij u allen ook. Ik verwacht p/o een brief van jullie. Schrijf maar naar twee adressen. Het eerste adres is J. de Hond p/a G.A. Kleinveld Lage broek 181 Zegveld.
Het 2e adres is dpl [dienstplichtig] sold[aat] J. de Hond Staf 43 R I Veldpostkantoor Zegveld.
Ik lig vlak bij Woerden.

   
De andere kaart is niet afgestempeld. Mogelijk heeft Jacob deze kaart kort na 16 mei 1940 zelf meegenomen naar Elburg. Deze kaart heeft de volgende tekst:

Hiermede een ansicht waar ik ben op ’t ogenblik. Ik verwacht iedere dag post van jullie. Wees verder gegroet van je l.h.b.[liefhebbende] Jaap de Hond.
Afz. dpl[dienstplichtig] sold[aat]
Staf 43 RI veldpostkantoor
Zegveld bij Bodegraven.

   
Jaap de Hond kreeg in augustus 1942 een oproep zich te melden voor een Joods werkkamp in Sintjohannesga, in de omgeving van Heerenveen. Op zaterdag 3 oktober 1942 werden hij, zijn vader Barend de Hond en zijn broer David vanuit dit kamp overgebracht naar Kamp Westerbork. Daar werd Jacob herenigd met zijn moeder, zijn zuster Klaartje en zijn zwager Salomon Nathan West. Drie dagen later was Jacob de Hond in Westerbork getuige bij het huwelijk van zijn zus Klaartje en Salomon West. Op 9 oktober 1942 werden Jacob, David, Barend en Sientje de Hond gedeporteerd naar Auschwitz. Op de dag van aankomst werden zijn ouders vergast. Jacob en David de Hond werden op 31 januari 1943 in Auschwitz vermoord.