Opdracht 11 – Leo Spek

LEO SPEK
Op vrijdag 8 december 1944 verliet Leo Spek zijn woning aan de Bloemstraat om hout te sprokkelen op landgoed De Haere. Daar werd Leo die dag volkomen onverwacht door Duitse soldaten opgepakt tijdens een razzia. Leo Spek werd met een overvalwagen afgevoerd naar de Koning Willem III kazerne te Apeldoorn. Op 15 december 1944 arriveerde Leo Spek in Kamp Amersfoort. Op 2 februari 1945 werd Leo Spek op transport gesteld naar het beruchte concentratiekamp Neuengamme. Voor meer informatie moet je de rubriek Deportatie raadplegen. Daar staat een verhaal over Leo Spek. Om een indruk te krijgen van de wrede omstandigheden in Kamp Amersfoort is het aan te raden om eerst naar onderstand filmpje te kijken. Probeer daarna de opdrachten uit te voeren.

 

Opdrachten

1. Deze opdracht gaat over Kamp Amersfoort. Veel informatie over het strafkamp is te vinden op de website www.kampamersfoort.nl. Onderzoek wat voor soort gevangenen er tijdens de oorlogsjaren in Kamp Amersfoort zaten. Om welke aantal ging het? En hoeveel slachtoffers zijn er in Kamp Amersfoort gevallen?

2. Op 15 december kwam Leo Spek in Kamp Amersfoort terecht. Van hieruit schreef hij een klein briefje naar zijn vrouw in Elburg. Lees dit briefje door. Hoe betrouwbaar is de informatie die Leo in dit briefje opschrijft? Geef hiervoor een verklaring.

3. Op de registratiekaart van Leo Spek staat duidelijk vermeld wat de houding en overtuiging van Leo Spek was. Wat staat er kort en krachtig precies omschreven? Wat zegt dit over de houding en het karakter van Leo Spek?

4. Leo Spek kwam begin februari terecht in het concentratiekamp Neuengamme. Zoek meer informatie op over dit kamp en schrijf ook iets over de beruchte nevenkampen. Voeg een kaartje bij waar deze kampen geografisch gezien lagen. Gebruik hiervoor maximaal 200 woorden.

5. Toon aan dat na de oorlog de familie Spek lange tijd in een grote onzekerheid verkeerde. Pas wanneer kwam er (officieel) duidelijkheid over het levenslot van Leo Spek? Beschrijf hoe het (achteraf gezien) uiteindelijk is afgelopen met Leo Spek.

6. Omschrijf op welke wijze de naam van Leo Spek sinds een aantal jaren voortleeft op gedenkmonumenten in Duitsland.

7. Voor aanvullende informatie over oorlogsslachtoffers kun je de Duitse website www.arolson-archives.org raadplegen. De Arolson Archives zijn een internationaal centrum over de nazi-vervolging met het wereldwijd meest uitgebreide archief over de slachtoffers en overlevenden van het nationaalsocialisme. De verzameling met gegevens over ongeveer 17,5 miljoen mensen behoort tot het UNESCO-werelddocumentenerfgoed. Op de website van Arolson Archives zijn tien documenten te vinden over Leonard Spek. Bezoek deze unieke website en toets bij de zoekmachine de naam Leonard Spek in. Bestudeer vervolgens de tien documenten. Welke gegevens kun je uit deze kaarten over Leo Spek herleiden?