Piet Vercouteren (1909-2009)

Pieter (Piet) Vercouteren werd op 8 april 1909 geboren te Zwolle. Hij was het oudste kind van een gezin van zes kinderen. In 1910 vertrok het gezin Vercouteren uit Zwolle en vestigde zich in Sassenheim. Daar was vader Vercouteren hoofdonderwijzer van een zogenaamde Kopschool, een combinatie van een Lagere School en een ULO-school. Zoon Piet Vercouteren koos uiteindelijk ook voor het onderwijs. In 1931 kreeg hij een benoeming tot onderwijzer aan de christelijke lagere school te Elburg. Op deze school kreeg Vercouteren na enige tijd een relatie met juffrouw Stevarius. Met haar trouwde hij op 30 december 1937. Het gezin Vercouteren woonde aan de Bas Backerlaan 2. Er werden drie kinderen geboren: Corrie (1939), Henk (1941) en Ineke (1943).

   
Tijdens de Tweede Wereldoorlog gaven Piet Vercouteren en Jaap Deetman leiding aan de verzetsgroep (binnen de wallen) in Elburg. De andere verzetsgroep was de groep Old Putten. Deze groep had als basis Huize Old Putten. De LO-groep Elburg hield zich met name bezig met de distributie van bonkaarten en het onderbrengen van onderduikers. Via een netwerk van adressen werden op deze manier verschillende onderduikers aan een veilig onderkomen geholpen. In Elburg was Piet Vercouteren actief in kerk en maatschappij. In de Gereformeerde Kerk was hij een aantal jaren diaken. In 1938 richtte Vercouteren de korfbalclub EKC op. En verder was Piet Vercouteren actief in de kiesvereniging van de Antirevolutionaire Partij (ARP). In de zomer van 1956 kreeg Piet Vercouteren een benoeming aan een school in Hoogeveen. In januari 1957 verhuisde het gezin Vercouteren vervolgens naar die plaats.

       
Na zijn pensionering verhuisden Piet Vercouteren en zijn vrouw naar Kampen. Daar woonden ze diverse jaren aan de Sterrekroos. In 1997 stierf mevrouw Vercouteren. Na enige jaren werd het voor Piet Vercouteren steeds moeilijker om zelfstandig te wonen. Hij kreeg uiteindelijk zorg in zorgcentrum De Amandelboom te Kampen. Op 8 april 2009 vierde Piet Vercouteren met zijn kinderen, kleinkinderen, familie en bekenden in Kampen zijn honderdste verjaardag. Drie weken later, op 25 april, kwam een einde aan het lange, bewogen leven van Piet Vercouteren.