Opdracht 1 – Spreekbeurt of werkstuk

SPREEKBEURT OF WERKSTUK
Graag willen we jullie enkele adviezen geven voor het maken van een werkstuk of het voorbereiden van een spreekbeurt. Dit doen we aan de hand van een eenvoudig stappenplan.


Het stappenplan

Stap 0:
Om vooraf kennis op te doen over je gekozen onderwerp is het heel handig om eerst een uitzending te bekijken van de jeugdserie 13 in de oorlog. Deze filmpjes zijn te vinden op YouTube. Als je bijvoorbeeld kiest voor het onderwerp Jodenvervolging kijk dan eerst naar deze speciale uitzending.

Stap 1: Denk goed na over een onderwerp en maak daarna een duidelijke keuze. Lees je van tevoren goed in over het onderwerp. Voorbeelden van thema’s zijn: verzet, onderduik, deportatie, Engelandvaarders, Jodenvervolging en bevrijding. Het herdenkingsboek Elburg en omstreken in oorlogstijd 1940-1945 en de informatie op deze website geven heel veel aanknopingspunten.

Stap 2: Kies een onderwerp en bedenk een titel.

Stap 3: Schrijf op waar je de informatie vandaan hebt gehaald (bronnen). Sla met enige regelmaat de teksten op in je computer zodat je geen materiaal kwijtraakt.

Stap 4: Geef je mening over wat je hebt ontdekt.

Stap 5: Probeer passende foto’s of ander beeldmateriaal via internet op te zoeken. Met handig googelen kun je heel veel beeldmateriaal vinden.

Stap 6: Lees aan het eind van je voorbereiding van het werkstuk of spreekbeurt alle teksten nog eens goed door. Bij een spreekbeurt voor een groep is het handig om gebruik te maken van een PowerPointpresentatie. Probeer de voordracht zoveel mogelijk uit je hoofd te presenteren. Maak bij de presentatie gebruik van een soort spiekbriefje waarop een aantal kernwoorden staan.

Bronnen
Maak vooral gebruik van het herdenkingsboek Elburg en omstreken in oorlogstijd 1940-1945. Maak daarnaast ook gebruik van de website. In het boek zit een inhoudsopgave. Op de website zit in de bovenste taakbalk een handige zoekmachine. Daar kun je op trefwoorden zoeken. Beide bronnen bevatten heel veel informatie over het thema Tweede Wereldoorlog. Alle informatie die je nodig hebt kun je vinden op de website.

   

Bij de voorbereiding voor een werkstuk of een spreekbeurt moet je gebruik maken van historische bronnen. Met voorbeelden uit de collectie van het Nederlands Openluchtmuseum krijg je inzicht in verschillende soorten historische bronnen. Heel belangrijk is om diverse bronnen te bekijken en onderzoeken. Maar die bronnen moeten wel betrouwbaar zijn. Dit korte instructiefilmpje maakt duidelijk waar je op moet letten om goede en betrouwbare informatie te vinden.