Oorlogsmonument Drostenweg in Doornspijk

Aan de Drostenweg in Doornspijk werd op 4 mei 2004 het Short Stirling-monument onthuld. Het gedenkteken werd opgericht ter nagedachtenis aan de op 13 mei 1943 verongelukte bemanning van een Britse Wellington bommenwerper. Initiatiefnemers voor de oprichting van dit monument waren Otto Janssen (Dronten) en Jan Kramer (Elburg).

       
De Britse Vickers Wellington HE-702 kwam in de nacht van 12 op 13 mei 1943 terug van een geslaagde bombardementsvlucht op Duisburg. Boven Doornspijk werd de bommenwerper in de vroege morgenuren van donderdag 13 mei 1943 neergeschoten door een Duitse Messerschmidt. De namen van de gesneuvelde geallieerde soldaten luiden: radiotelegrafist R.H.D. Cook, boordschutter R. Hughes, piloot L. Waldorf , boordschutter T. Wharmby en bommenwerper J.G. Wilson. Drie dagen na de fatale crash werden de vijf bemanningsleden begraven te Harderwijk. Op 13 mei werd nabij de A.T.O. garage aan de Zwolseweg (vroegere tramremise) een grote plaat aluminium gevonden. Het brokstuk was afkomstig van de neergestorte Engelse Wellington.

Onthulling
Het monument is onthuld op 4 mei 2004 in het bijzijn van nabestaanden van de slachtoffers en de 82-jarige oorlogsveteraan Tom Austin. Het Short Stirling-monument bestaat uit een propeller van een Short Stirling bommenwerper en een plaquette, met het wapen van het 199e Squadron van de Royal Air Force. Op de plaat staat de volgende tekst:

TER NAGEDACHTENIS AAN DE BEMANNING VAN DE VICKERS-WELLINGTON HE-702
199 SQUADRON RAF

TOM WHARMBY
RONALD HUGHES
LEONARD WALDORF
JOHN GUYER WILSON
RONALD HERMOND DOWNES COOK

OMGEKOMEN IN DE VROEGE MORGEN VAN 13 MEI 1943
TIJDENS EEN BOMBARDEMENTSVLUCHT VAN INGHAM NAAR DUISBURG

“INTO THE DARK NIGHT THEY FLEW AND ON TO THE GLORIOUS MORN”.’

Einde ceremonie
Aan het einde van de ceremonie op 4 mei 2004 vlogen twee Harvard toestellen over, afkomstig van de vliegbasis Gilze Rijen, de Koninklijke Luchtmacht Historische Vlucht. Deze vlogen boven het monument de zogeheten missing man formatie, Amerikaanse stijl. Dit betekent dat één van toestellen precies boven het monument recht omhoog vliegt.  Deze formatie werd gevolgd door een viertal vliegtuigen afkomstig van de Aeroclub te Hilversum. Deze toestellen vlogen de zogeheten missing man formatie, Engelse stijl. Hierbij vliegen de toestellen in een V-vorm van vijf toestellen. Door met vier toestellen dit figuur te vliegen ontstaat er één lege plek. Dit symboliseert het vermiste vliegtuig. De uitvoering door de beide formaties was zeer indrukwekkend.

 

Overal in het land herdenken scholieren de slachtoffers bij de verzets- en oorlogsmonumenten. Leerlingen van diverse basisscholen adopteren bij die plechtigheid een oorlogsmonument. Het streven is de leerlingen vertrouwd te maken met de geschiedenis die achter de monumenten ligt. Op 12 april 2021 vond een herdenkingsplechtigheid plaats bij het monument aan de Drostenweg in Doornspijk. Leerlingen van de basisschool De Regenboog met hun leerkracht Jurjan Lipke waren bij de herdenkingsplechtigheid aan de Drostenweg aanwezig. In 2021 vond het adopteren van oorlogsmonumenten voor de 36e achtereenvolgende keer plaats. In 1985 heeft de voormalige stichting Februari 1941 hiertoe het initiatief genomen. Inmiddels is het project ondergebracht bij het Nationaal Comité 4 en 5 mei.