Manfred Lazarus

Manfred Levi (Manfred) Lazarus werd op 22 augustus 1931 in Duitsland geboren. Zijn ouders waren Heinrich Lazarus en Hilde Elsbach. Het gezin Lazarus woonde onder andere in Kiel, Hamburg, Salzburg en München. Na de Kristallnacht (9-19 november 1938) werd Heinrich Lazarus in Flensburg gearresteerd. Via Kiel werd hij overgebracht naar het concentratiekamp Sachsenhausen. Na enige tijd werd Heinrich Lazarus weer vrijgelaten. Hij besloot kort daarop Duitsland te verlaten. In januari 1939 kwam het gezin Lazarus in Amsterdam in de Tweede Helmerstraat 5 II terecht. Na de Duitse inval in Nederland werd alles anders. Heinrich Lazarus kreeg een oproep voor tewerkstelling in het Joodse werkkamp Gijsselte. Van daaruit werd hij overgebracht naar Westerbork en na enige tijd op transport gesteld naar Auschwitz. Daar werd Heinrich Lazarus op 15 november 1942 op 41-jarige leeftijd vermoord.

Familie Van de Streek
Om aan mogelijke deportatie te ontkomen besloten Hilde Lazarus-Elsbach en haar zoon Manfred onder te duiken. In 1942 kreeg Manfred een onderduikadres bij Hendrik van de Streek (1914-1999) en zijn vrouw Jacoba Boeve (1908-2006) aan de Hof ter Eekterweg te Oosterwolde. Hendrik van de Streek was een zwager van de verzetsman Henrik Boeve in Oldebroek. Via Hendrik Boeve en verzetsman Dick Bleij had Manfred een onderduikadres gekregen bij de familie Van de Streek. Aan de Hof ter Eekterweg verbleef Manfred (schuilnaam Freddy) ongeveer twee jaar. Vlak voor de grote razzia van 6 juli 1944 moest Freddy vluchten. De familie Van de Streek werd tijdig gewaarschuwd. Manfred wist aan de Duitsers te ontkomen. Dokter Gerritsen heeft hem vervolgens opgepikt en naar Elburg gebracht.

   
Familie Kruithof
Manfred Lazarus kreeg via Dick Bleij voor ee korte periode een onderduikadres bij Nicolaas Westerink aan de Westerwalstraat 35. Vervolgens werd Manfred door verzetsman Henk Hulst ondergebracht bij het gezin Kruithof-Weijenberg aan de Smedestraat 1. Hendrik Pieter (Henne) Kruithof en Jentje Weijenberg hadden inmiddels drie kinderen: Hennie (1930), Annet (1936) en Luurt (1940). Manfred liep overdag vaak gewoon op straat. Daarnaast ging hij naar school bij meester Vercouteren. In zijn vervalste persoonsbewijs stond zijn schuilnaam: Freddy Albers.

Bevrijding
Op 19 april 1945 maakte Manfred de bevrijding van Elburg mee. Manfred Lazarus bleef nog ongeveer anderhalf jaar in Elburg wonen. Zijn moeder haalde hem op en nam hem weer mee naar Amsterdam, waar Freddy in een Joods jongenstehuis werd ondergebracht. In 1948 emigreerden Manfred en zijn moeder naar de Verenigde Staten. Ze vestigden zich in Reno in de staat Nevada. Manfred Lazarus is op 25 september 2010 overleden in Reno.