Henny Lampel
De familie Lampel zat in de oorlog ondergedoken bij Gerrit van Tongeren aan de Kerkstraat te Oldebroek. Salomon Lampel was een Poolse jood. Hij werd op 3 maart 1896 geboren te Kolbuszow. In de jaren twintig werkte Salomon bij juwelier Steltman, destijds de grootste juwelier van Zwolle. Daar leerde hij zijn latere vrouw Johanna de Leeuwe kennen. Salomon Lampel (1897-1975) en Johanna de Leeuwe (1909-2002) trouwden op 9 oktober 1928 te Zwolle. Johanna de Leeuwe was op 19 februari 1909 geboren te Amersfoort. Uit hun huwelijk werd op 15 oktober 1929 in Zwolle een dochter Hennele Sara Henny (roepnaam Henny) geboren. Salomon Lampel begon nog voor het uitbreken van de oorlog een eigen juwelierszaak in een pand aan de Melkmarkt.
Naar Oldebroek
Tijdens de Tweede Wereldoorlog konden Salomon Lampel en zijn vrouw via twee bevriende artsen onderduiken in het ziekenhuis. Dochter Henny kreeg onderdak bij Bension Hirsch, de zoon van de opperrabbijn. Na zes weken werden Salomon, zijn vrouw en zijn dochter Henny op een avond met de fiets opgehaald door de verzetsman Tiem Evink en naar Oldebroek gebracht. Na een nacht bij Evink doorgebracht te hebben, kwam het gezin Lampel bij de familie Van Tongeren aan de Kerkstraat 55 in het centrum van Oldebroek. Gerrit van Tongeren was in die dagen koster van de Sint-Lambertus kerk. Op dat adres zat de familie Lampel ongeveer anderhalf jaar ondergedoken.
Bij de familie Schreurs in Elburg
Vanwege de gevaarlijke omstandigheden was een langer verblijf bij de familie Van Tongeren onverantwoord. Salomon Lampel en zijn vrouw konden vanaf 18 januari 1945 onderduiken bij Jan Vaessen in Oldebroek. Henny werd door Tiem Evink naar Elburg gebracht. Ze kreeg onderdak bij de familie Schuijn aan de Zuiderkerkstraat (tegenover de Sint-Nicolaaskerk). Al heel snel bleek het daar te gevaarlijk, omdat in de kruidenierszaak van Aaltje en Piet Schuijn regelmatig een Duitse soldaat met een Duitse herdershond kwam. Door Elburger verzetsmensen werd een veilige plek gevonden bij Coen Schreurs (1902-1992) en zijn vrouw Annetje (Anne) Deetman (1904-1985). Zij woonden in het pand Mheenpoortstraat 1 (boven de beek) en waren kinderloos. Op dit adres overleefde Henny Lampel de oorlog.
Hereniging
Op 19 april 1945 werd Elburg bevrijd. Na de bevrijding werd Henny vrijwel meteen met haar ouders herenigd. De familie Lampel begon na verloop van tijd een juwelierszaak aan de Luttekestraat 40. Henny Lampel trouwde op zondag 2 mei 1954 met Abraham Tracy in de Zwolse synagoge onder de Choepa. Bij het huwelijksfeest was ook het echtpaar Schreurs uit Elburg aanwezig. Kort na hun huwelijk is het jonge paar vertrokken naar New York (Brooklyn). In januari 1955 emigreerden ook Henny’s ouders: Salomon Lampel en Johanna de Leeuwe.