Handleiding voor docenten

INTRODUCTIE PRIMAIR ONDERWIJS
Basisscholen kunnen voor het uitvoeren van een project met betrekking tot de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog gebruik maken van het herdenkingsboek Elburg en omstreken in oorlogstijd 1940-1945. Naast het boek biedt de website www.elburginoorlogstijd.nl heel veel mogelijkheden.

   
Serie 13 in de oorlog
Voor basisscholen is de prachtige televisieserie 13 in de oorlog heel interessant. De uitstekende documentaires weten in ongeveer 20 minuten een thema heel helder in beeld te krijgen. Deze filmpjes staan allemaal op de websites www.youtube.nl of  www.schooltv.nl. Er kan een keuze worden gemaakt uit de volgende 13 afleveringen:

 1. Een stad in brand
 2. De bezetting
 3. NSB
 4. Engeland
 5. Verraad en verzet
 6. Joden
 7. Gewapend verzet
 8. Vernietiging
 9. Arnhem
 10. Hongerwinter
 11. Indië
 12. Bevrijding
 13. Na de oorlog

Keuzes maken
Een docent kan uit de vele onderwerpen en opdrachten keuzes maken. Niet alle thema’s kunnen behandeld worden. En ook bij de opdrachten zal niet alles uitgevoerd kunnen worden. De website en het herdenkingsboek bieden ook veel mogelijkheden voor het organiseren van een projectweek over de Tweede Wereldoorlog. De website bevat een uitgebreide kennisbank. Via de zoekfunctie (het icoontje staat rechtsboven in de taakbalk) kan via trefwoorden heel snel en handig worden gezocht.

Twee voorbeelden
Stel de docent kiest voor het thema Joden. Vooraf kan de docent de vraag aan de klas stellen wat de leerlingen al over dit onderwerp weten. Vervolgens kan uit de serie 13 in de oorlog worden gekeken naar de thema aflevering Joden. De leerlingen hebben dan inmiddels een beeld bij het thema. De volgende stap zou kunnen zijn om te onderzoeken wat er over dit thema te vinden is in het herdenkingsboek Elburg en omstreken in oorlogstijd 1940-1945 en op de website www.elburginoorlogstijd.nl. Ook op de website zal weer een keuze uit de onderwerpen moeten worden gemaakt. Het ligt voor de hand om bepaalde personen of families uit de rubrieken Onderduik of Jodenvervolging te kiezen. Een ander voorbeeld is om te kiezen voor het thema Verzet. In het herdenkingsboek valt over dit onderwerp veel te vinden. Er waren in Elburg, Oostendorp en Doornspijk enkele verzetsgroepen actief. Op de website ligt het bij dit onderwerp voor de hand om de rubrieken Verzet en Oorlogsverhalen raadplegen.

Filmpjes
Bij veel opdrachten zijn filmpjes geselecteerd. Deze filmpjes staan vrijwel allemaal op www.youtube.nl of www.schooltv.nl. Het is aan te raden om eerst het begeleidende filmpje te bekijken voordat de leerlingen aan een opdracht beginnen.

N.B. Van alle opdrachten zijn antwoordmodellen beschikbaar. Deze kunnen door docenten per mail worden opgevraagd bij de samensteller: willemvannorel56@gmail.com         Ook bij eventuele vragen kan contact opgenomen worden via het zojuist genoemde mailadres. Bij afwezigheid van de samensteller kunt u voor het stellen van vragen en/of het verkrijgen van de antwoordmodellen contact opnemen met de webmaster: paulineland@hotmail.nl