Eric John Davies (1918-2009)

Het oorlogsverhaal van de Engelse militair Eric John Davies is heel bijzonder. Tot twee keer wist hij uit handen van de vijand te ontsnappen. Vanaf 18 januari 1940 kwam de student Davies in dienst van het Britse leger. Eric John Davies nam als pilot van een zweefvliegtuig (glider pilot) vanuit Noord-Afrika deel aan de invasie van Sicilië. Tijdens de acties om Italië te bevrijden werd Davies krijgsgevangen gemaakt, maar hij wist te ontsnappen. In september 1944 nam Eric John Davies deel aan de Operatie Market Garden. Op 17 september 1944 begon de operatie Market Garden waarbij duizenden parachutisten in de omgeving van Arnhem-Oosterbeek boven vijandelijk gebied werden gedropt. De bedoeling van deze militaire operatie was om de bevrijding van Nederland te versnellen. De operatie stagneerde echter en liep uiteindelijk uit op een mislukking. De brug over de Rijn bij Arnhem was slechts enkele dagen in handen van de Britse Eerste Airborndivisie, maar de Engelsen moesten de strijd staken. Het lukte de grondtroepen uiteindelijk niet om Arnhem in handen te krijgen.

         

Luitenant Eric John Davies landde op 17 september 1944 op de Renkumse heide. Een dag later raakte hij gewond bij een aanval op de wolfabriek in Arnhem-West. Bij een beschieting werd zijn bovenbeenzenuw geraakt. Hierdoor raakte Eric John Davies aan een been verlamd. De zwaar gewonde piloot werd direct krijgsgevangen gemaakt en naar het Elizabeth Gasthuis in Arnhem vervoerd en behandeld. Vervolgens werd hij met vele andere gewonden naar de Koning Willem III kazerne in Apeldoorn vervoerd, waar Britse artsen, samen met Duitse en Nederlandse artsen, de gewonden verder behandelden. Toen de gewonden in Apeldoorn voldoende waren opgeknapt, werden ze op 7 oktober 1944 op de trein gezet om naar een Duits krijgsgevangenkamp vervoerd te worden. Nadat de trein in de buurt van Zwolle snelheid verminderde, lukte het Davies om het raam van de coupé te openen en naar buiten te springen. Door de familie Scholten uit Zalk werd Davies vervolgens opgevangen. Vanaf 8 oktober 1944 tot 27 november 1944 verbleef Davies bij de onderwijzersfamilie Scholten.

Op 28 november 1944 werd Davies overgebracht naar de woning van Grietje Docter-Scholten in Oostendorp. Daar kreeg Davies kost en inwoning tot 25 december 1944. Op eerste Kerstdag 1944 kwam Eric John Davies terecht bij de familie Van der Schaar in Nunspeet. Medische hulp voor Davies bleek dringend nodig. Dokter Bruins uit Doornspijk werd er bij geroepen. Hij heeft vervolgens de hulp ingeroepen van dr. J.W. Reinking, chirurg in Zwolle, die met een mobiel röntgenapparaat in zijn auto naar Nunspeet is gereden. Dokter Bruins en dokter Reinking hebben de Engelse piloot onder plaatselijke verdoving samen behandeld op de keukentafel. Het genezingsproces verliep wonderbaarlijk, zonder infectie. Eric John Davies keerde na verloop van tijd terug naar Apeldoorn. Daar maakte hij op 17 april 1945 de bevrijding mee. In 1946 kwam piloot Eric John Davies dr. Reinking persoonlijk bedanken voor zijn hulp. Hij kon weer normaal lopen. Er is toen een foto gemaakt waarop de twee zoons van dr. Reinking, Wim (links) en Hans (links) met Eric Davies in het midden. Eric John Davies kwam na de bevrijding nog diverse keren terug in Apeldoorn. Op basisschool De Ranke vertelde hij aan scholieren zijn aangrijpende verhaal over de oorlogsjaren. Eric John Davies stierf in 2009.