Elburgers bezoeken Bad Sassendorf

Op donderdag 23 september 2021 brachten Herman Spek, zijn zoon Martin en Dick van Rijssen en bezoek aan Bad Sassendorf.  Door de coronapandemie was een bezoek aan deze herinneringsplek lange tijd onmogelijk. Hoofddoel van het bezoek was om het herinneringsmonument van Leo(nard) Spek te bezoeken. Leo stierf in deze omgeving op 9 maart 1945. Het herinneringsmonument in Bad Sassendorf wordt al geruime tijd spontaan verzorgd door door het echtpaar Schwedler.

   
Geschiedenis
Op 2 februari 1945 werd Leo Spek vanuit Kamp Amersfoort op transport gesteld naar het concentratiekamp Neuengamme. Na tien dagen werd Leo vanuit Neuengamme overgeplaatst naar de omgeving van Soest (Sauerland). Daar was een buitencommando van het kamp Neuengamme gevestigd. Op deze plek zat een mobiele brigade van gevangenen, die schade aan spoorlijnen moest herstellen. Deze groep werd ook wel het Eisenbahn-commando genoemd. Op 12 februari 1945 werden 504 gevangenen afkomstig uit 14 Europese landen vanuit Neuengamme naar Soest overgebracht. Onder hen bevonden zich ongeveer 55 Nederlandse gevangenen, waaronder ook Leo Spek.

Terwijl de mannen van het Eisenbahn-commando op 28 februari 1945 bezig waren met herstelwerkzaamheden aan de deels vernielde spoorlijn tussen Soest en Bad Sassendorf, werden ze door geallieerde vliegtuigen gebombardeerd. Leo Spek werd zwaar gewond naar een noodziekenhuis gebracht. Medische hulp mocht helaas niet meer baten. Leo Spek stierf op 9 maart 1945 aan zijn zware verwondingen. Zijn lichaam werd, samen met 94 andere slachtoffers, begraven in een massagraf op de begraafplaats van Bad Sassendorf.

   
Bad Sassendorf
De familie Spek-Hulst leefde na de oorlog lange tijd in onzekerheid over het lot van Leo Spek. De hoop op terugkomst werd na de bevrijding steeds minder. Pas op 25 oktober 1951 werd via het ministerie van Justitie het overlijden van Leo Spek in een akte officieel vastgesteld. Na een lange zoektocht lukte het zoon Herman Spek pas in 1986 het massagraf in Bad Sassendorf te ontdekken. Samen met zijn oude moeder en zijn zusters bezocht Herman Spek in de daarop volgende jaren het massagraf. In het jaar 2004 heeft het gemeentebestuur van Bad Sassendorf voor alle 95 slachtoffers een liggende steen (zonder namen) geplaatst.

Op basis van gegevens van de Oorlogsgravenstichting is vastgesteld dat in het massagraf zeven Nederlanders liggen begraven. Op vrijdag 13 april 2007 werd in aanwezigheid van nabestaanden een gedenksteen onthuld waarop de namen van de zeven uit Nederland afkomstige slachtoffers staan vermeld. Hun namen zijn: G.A. Bos (Rotterdam), C.A.M. Grul (Nijmegen), G. Jansen (Putten), A. van Lierop (Heeze), A. Mijnsberge (Den Haag), L. Spek (Elburg) en J.C. Vente (Nieuwerkerk aan de IJssel). Op het grafmonument staat het opschrift: Hier ruhen 95 Burger verschiedener Nationen die in der schweren Zeit von 1940-1945 fern ihrer Heimat starben.