Uniek geluidsmateriaal Anna Schapira

DE JOODSCHE QUAESTIE
 In 1985 maakte de VPRO-radio een tweeluik onder de titel De Joodsche Quaestie. Deze uitzendingen gingen met name over de terugkeer en de opvang van Joodse slachtoffers uit de Duitse concentratie- en vernietigingskampen. Met name de kille ontvangst van de Joodse overlevenden in Nederland in 1945 loopt als een rode draad door deze twee uitzendingen.

De eerste uitzending van het programma Het Spoor was op 15 april 1985. Het tweede programma volgde op 22 april 1985. In beide programma’s was er aandacht voor de psychische problemen van de teruggekeerde kampslachtoffers, de strijd over de oorlogspleegkinderen (OKP), het rechtsherstel (LIRO), de Wet Uitkering Vervolgingsslachtoffers (WUV) en de lezing van oud-Dachaugevangene en dichter Ed Hoornik.

In beide uitzendingen komt ook Anna Schapira (1912-1997) aan het woord. Anna vertelt vanuit haar appartement in Tel Aviv over haar ervaringen in Bergen-Belsen, het interneringskamp in Bibberach en over de moeilijke naoorlogse jaren waarin ze veel psychische- en lichamelijke problemen kende.

Het tweeluik is samengesteld door Ger Jochems en Michal Citroen. Laatstgenoemde schreef in 1999 het aangrijpende boek U wordt door niemand verwacht. Nederlandse Joden na kampen en onderduik. In 2021 verscheen een tweede, herziene en uitgebreide druk van dit boek. U kunt beide uitzendingen beluisteren door onderstaande linkjes aan te klikken.

Geluidsfragment 1:
https://www.vpro.nl/speel~POMS_VPRO_117688~de-joodsche-quaestie-1-het-spoor~.html

Geluidsfragment 2:
https://www.vpro.nl/speel~POMS_VPRO_117689~de-joodsche-quaestie-2-het-spoor~.html