Renate Rosenblatt

De familie Rosenblatt komt van oorsprong uit de Oekraïne. Toen het daar kort na de Eerste Wereldoorlog na de instorting van het Habsburgse Rijk te moeilijk voor Joden werd, koos de familie Rosenblatt er voor de Oostenrijkse nationaliteit aan te nemen. Ze vertrokken naar Wenen, waar zoon Jacob Rosenblatt het beroep van goud- en zilversmid en diamantair leerde. Vanuit Wenen trok Jacob Rosenblatt in 1934 naar Amsterdam waar hij na eerst bij enige juweliers gewerkte te hebben, voor zichzelf begon. Tijdens een verblijf in Wenen leerde Jacob Bertha Lustbader kennen. Ze trouwden in 1935 en gingen wonen aan de Ruyschstraat 32 II. Uit dit huwelijk werden twee dochters geboren: Renate Elfriede (Renate) (1938) en Herma Marion (1940).

Onderduikadressen
De oorlog veranderde alles in het gezin Rosenblatt. Toen het op enig moment te gevaarlijk werd, hebben Jacob Rosenblatt en Bertha Lustbader hun beide dochters afgestaan aan verzetsmensen. Herma Marion kwam terecht bij een onderduikadres in Puth (Limburg). Renate kwam uiteindelijk terecht bij de familie Flim aan de Zuiderzeestraatweg in Oostendorp. Flim was onderwijzer op de christelijke lagere school in Oostendorp. Het gezin had een zoon Gerard. Renate had een goed onderduikadres getroffen, maar moest vanwege dreigend gevaar weg, omdat de familie Flim Duitsers kreeg ingekwartierd. Renate kreeg tijdelijk onderdak bij de familie N. Westerink aan de Westerwalstraat 35. Daarna kwam Renate tijdelijk terecht bij de familie Bleij aan het Bagijnendijkje, waarna ze uiteindelijk bij de familie Holstege aan de Bovenweg 14 in Doornspijk terecht kwam. Op dit adres maakte Renate op 19 april 1945 de bevrijding mee.

           
Naoorlogse jaren
Na de oorlog bracht Helmig Zoet Renate terug naar de familie Flim. Daar zou ze blijven, omdat langzamerhand duidelijk werd dat haar ouders niet zouden terugkeren. Later zou blijken dat Jacob Rosenblatt (geboren op 9 juli 1906 te Skalat, Oekraïne) op 24 september 1943 in Auschwitz was vermoord. Moeder Berta Rosenblatt-Lustbader (geboren op 27 april 1909 te Tarnov, Polen) werd op dezelfde dag als haar man vergast in Auschwitz. Na de lagere school ging Renate naar de MULO. Ze ging door het leven als Renate Flim, maar tijdens de diploma-uitreiking deed zich een pijnlijk voorval voor. Renate werd naar voren geroepen als Renate Rosenblatt. Het was een schokkende ervaring. Renate herpakte zich na de oorlog langzaam en bouwde een zelfstandig bestaan op. Ze leerde een man kennen, trouwde en kreeg kinderen. Maar haar familie en de oorlogsgeschiedenis zouden nooit meer uit haar gedachten verdwijnen. In 1991 ontdekte Renate dat er nog familieleden in leven waren: een oom en zes neven en nichten in diverse landen.