Jonas Wallage en Esther Wallage-Stijsel

Tijdens de oorlogsjaren was bij de familie Dijkslag (schilder) aan de Van Kinsbergenstraat 8 een Joods echtpaar uit Amsterdam ondergedoken. Het betrof het echtpaar Jonas Wallage en Esther Wallage-Stijsel. Voordat ze onderdoken woonden in de Muiderstraat 31 te Amsterdam. Het echtpaar Hendrik Jan Dijkslag (1889-1957) en Gerritje Dijkslag-Eilander (1894-1952) hadden vijf kinderen: Riek, Frida, Henk, Jo en Sientje.

   
Toch was er in hun woning plek voor het echtpaar Wallage. Over het echtpaar Wallage is niet zo veel bekend. Jonas Wallage werd geboren op 1 maart 1877 in Wildervank. Zijn ouders waren Levie Wallage en Jetta Mozes Valk. Jonas Wallage is drie keer gehuwd geweest. Zijn eerste vrouw was Bartha Wallage(1871-1930). Uit dit huwelijk werden acht kinderen geboren. Alle acht kinderen kwamen tijdens de oorlogsjaren om het leven.

Heel tragisch was de dood van dochter Aaltje Wallage (1906-1944). Zij was gehuwd met Aron Keizer (1902-1944). Het gezin Keizer-Wallage woonde tot begin 1943 aan de Groeneweg in Zwolle. Toen het dreigend werd, dook het echtpaar in februari 1943 onder bij het kinderloze echtpaar Albert Fidder en Marrigje Spijkerboer aan de Feithenhofsweg 7 te Oldebroek. Op dit onderduikadres hield het echtpaar Keizer zich n verloop van tijd niet aan de veiligheidsregels. Met hun gedrag zouden ze de onderduikers van de buren in gevaar kunnen brengen. In vijf naast elkaar gelegen woningen aan de Zuiderzeestraatweg en de Feithenhofsweg werden Joden verborgen.

Het echtpaar Keizer werd telkens vermaand voor hun gedrag, maar Aron en Aaltje trokken zich hier onvoldoende van aan. In februari 1944 werd de situatie bij de familie Fidder onhoudbaar. Aron Keizer dreigde zelfs zijn Joodse mede-buren te verraden als hij niet mocht doen wat hem voorstond. Er deed zich een duivels dilemma voor. Na ampele overweging besloot de verzetsgroep uit Oldebroek om het echtpaar Keizer-Wallage bij de familie Fidder weg te halen. In de nachtelijke uren werd het echtpaar doodgeschoten. De executie vond op 29 februari 1944 plaats op de Doornspijker Heide. Twee dochters van het echtpaar Keizer-Wallage overleefden op verschillende adressen de oorlog.

De tweede echtgenote van Jonas Wallage was Bertha Poppers. Ze waren neef en nicht. Dit huwelijk werd op 17 mei 1934 voltrokken in Apeldoorn. Dit huwelijk hield niet lang stand. Al op 28 maart 1935 werd hun huwelijk ontbonden. De derde partner was Esther Stijsel, die op 1 april 1884 was geboren te Amsterdam. Jonas Wallage en Esther Stijsel trouwden op 24 december 1936 in Groningen. Esther was eerder gehuwd geweest met Benedictus Bolle.

Jonas Wallage en zijn vrouw Esther overleefden de oorlog. Esther Wallage-Stijsel, dochter van Barend Isaac Stijsel en Gertrude Baur, overleed op 14 oktober 1956 op 72-jarige leeftijd te Amsterdam. Jonas Wallage trouwde vervolgens op 80-jarige leeftijd op 8 oktober 1957 met Hinda Moskovitch (1888-1964). Jonas Wallage, die van beroep koopman en slager was, stierf op 1 januari 1965 op 87-jarige leeftijd in Amsterdam.